eskapism.com - personal website of Stefan Kovachev

The Crimeblips project

В този пост споменах за един проект, който изяде бая време през шестия ми семестър в университета. Тогава не споменах, за какво точно става въпрос. Идеята на настоящият пост е да разкажа за самия предмет, изискващ реализирането на такъв проект, самия проект и процеса на неговото създаване.

Част първа – “Bootstraping”

На втория ден от началото на семестъра се състоя първата лекция по Media Concenption and Production. Представени бяха няколко теми за бъдещите проекти. Получихме задачата в рамките на един час да намерим съмишленици измежду присъстващите и да се споразумеем за една от тях. Easier said that done…

След изтичането на времето стана ясно, че не всички са се справили със задачата.. Аз самия си бях намерил другарче :D , но консенсус по въпроса с темата нямаше. Въпреки това, за следващия ден трябваше да изготвим и предадем Business Plan на проекта, който смятаме да реализираме. Стресът се покачи значително, но въпреки всичко се справихме в дадения срок (е, последва и задължителната ревизия преди окончателното предаване на документа, но кой пък се справя перфектно от първия път :) ).

Темата, която бяхме избрали беше “Berlin Crime Statistics”. Идеята, първоначално доста бледа и неоформена, беше да създадем web application, който позволява browse-ването на различни crime events върху картата на Берлин, допълнено с различни провокативни статистики. Този тип приложения са доста популярни отвъд “голямата вода” под наименованието “crime maps“. С предаването на бизнес плана преминахме и в следващата фаза, а именно дизайн и имплементация.

Част втора – “Дий, Марко!”

Честно казано заглавието на тази част може съвсем спокойно да се лепне и на самия предмет. Нон-стоп стрес и непрестанно покачващи се изисквания към проекта. Колкото по-добре върви – толкова по-високи стават. Което на мен ми се отрази добре :) – дай ми само цел и стимул. А стимула си го имаше и нямам предвид оценките на края – определено беше кеф да се работи по проекта.

Самият проект се състоеше от два модула – web crawler (уеб робот), който събираше информацията за престъпленията и статистиките и web application, който презентираше резултатите. Роботчето беше написано на Java, основно заради multithreading-а и споделяше с web app-a MySQL базичка за акумулираните данни. Frontend-а беше реализиран с PHP (Zend framework) + доволно огромно количество Ajax (jQuery framework) върху базата на Google Maps.

Целият процес беше акопаниран с множество презентации по време на различните фази от development-a. Самата програмка еволюираше драстично с всяка нова фаза. Работата вървеше с пълна пара, а сроковете бяха така разположени, че не само да не можеш да си поемеш дъх, ами и ако не бачкаш нон-стоп да поизоставаш от тях бавно и славно :D .

Част трета – “Здравей, свят!”

Финалната презентация беше посрещната с въодушевление, и въпреки всякаква логика, подобрения и идеи продължаваха да прииждат, най-вече от проферсорското тяло. Това продължи до няколко дни преди първия изпит за семестъра.

Crimeblips logo and caption

Web application-а придоби, след доста дълго умуване, името Crimeblips (от crime – “престъпност” и blips - “сигналните знаци, появяващи се на радарите”) и беше deploy-нат на сървърче. Професора прави там, каквото прави и 3 дни след това проекта беше на страниците на най-големите блогове и социални мрежи в Германия. Освен големия трафик, който това предизвика, започнахме да получаваме и поща от какви ли не индивиди, включително: депутати на разни партии, компании занимаващи се със статистика, разни местни (за Берлин) вестници и медии – с предложения за интервюта. Всичко това беше, разбира се, forward-нато към PR отдела (разбирай професора, който ръководеше проекта) :) .

Във всеки случай, когато такова нещо ти се случва за първи път, е особено… стряскащо :D .

Епилог

Проекта има многобройни перспективи за бъдещо развитие. От сегашната ми гледна точка е доста груб и недодялан, но кой newborn продукт не е така :) Самият проект беше реализиран под GPL лиценза, което позволява всеки да продължи неговото развитие. Доколкото знам, същия този професор е натоварил и идния випуск с идентични теми и има хора, които работят по някаква адаптация на Crimeblips за град Линц в Австрия. Защо този град? – Забравих да спомена, че проекта кандидатства за множество Workshop-и, свързани с IT и беше участник в десетата iiWAS конференция, проведена точно там.

За интересуващите се, проекта е хостнат на Sourceforge и е free for download. Работещ application можете да намерите на адрес: crimeblips.informatik.fh-kl.de , като не гарантирам за това, доколко работи още, защото се хоства от университета и те си решават кога ще бъде свален offline. Сайта на самия проект e тук, като там освен по-детайнa информация за него, можете да намерите и линкове към документацията и сорс кода. Ето и линк към paper-a за iiWAS 2008 и презентацията към него.

Have fun!

Bookmark and Share

No comments

RSS feed, TrackBack URI

Write a comment* - required field